Szálláshelyfejlesztési tippek vidéki vendégház tulajdonosoknak AI segítségével

Ha vendégházat szeretnél nyitni, fontos megismerned a helyi piacot, és megbizonyosodnod arról, hogy van-e elegendő kereslet a szolgáltatásaidra.

Lássunk néhány lépést, amelyek segítenek neked felmérni a konkurenciát a vidéki szálláshelyed megnyitása előtt:

  1. Mérd fel a helyi piacot!

Érdemes megvizsgálni a környéken található összes vendégházat, illetve más szálláshelyeket. Az online foglalási oldalakon, mint például az Airbnb, a Booking.com, a Szallas.hu, a Tripadvisor, stb. könnyen hozzájuthatsz ezekhez az információkhoz a helyi szálláshelyekről. Az is segíthet, ha körülnézel az adott területen, és készítesz egy listát azon vendégházakról, amelyeket út közben látsz.

  1. Hasonlítsd össze az árakat!

A versenyképes árak kulcsfontosságúak a vendégház sikeréhez. Tájékozódj a helyi szálláshelyek árairól (a szezonalitást is vedd figyelembe), és hasonlítsd össze azzal, amit szerinted te tudsz majd kínálni a költségeid és profit elvárásod kalkulációjának tükrében. Az árakat sok tényező befolyásolhatja az említett szezonalításon túl is például a szolgáltatások száma, a szobák felszereltsége, a turisztikai régió és annak általános megítélése.

  1. Olvasd el a vendégértékeléseket!

Olvasd el a helyi vendégházakról szóló vendégértékeléseket az online foglalási oldalakon, ahol a vendégek megosztják a tapasztalataikat és véleményüket adott vidéki szálláshelyről. Ez segít megérteni, hogy milyen jellemzők a legfontosabbak a vendégek számára, és melyek a pozitívumok és a negatívumok az adott területen. Rengeteg információt nyerhetsz így, hogy mi az a gyakori probléma, amire a te egyedi szálláshelyed nyújt majd megoldást az ideális vendéged számára.

  1. A desztináció erősségeinek, gyengeségeinek, lehetőségeinek és veszélyeinek felmérése (SWOT analízis)

Fontos felmérni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az általad választott helynek a vendégház szempontjából. Vizsgáld meg, hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak a környező vendégházak, és hogy a te szolgáltatásaid hogyan illeszkednek ezekhez. Vedd számba a lehetőségeidet, illetve a potenciális veszélyeket, hogy tisztább képet kapj a helyzetedről.

  1. Tervezd meg azt egyediséget, ami megkülönböztet a versenytársaktól (USP), vagyis hogy miben lesz egyedi a vendégházad a konkurenciához képest:

Találd meg, hogy mi teszi a vendégházadat különlegessé a többi szálláshelyhez képest. Határozd meg a küldetésed és azokat értékeket, amiket a szálláshelyeddel képviselni szeretnél a belföldi turizmus szolgáltatók körében.

+1: Ezt a bejegyzést AI segítségével írtam. Sokkal gyorsabb, ugyanakkor személytelen is. Én magam nem vagyok híve a személytelenségnek, de alkalmazkodom a fennálló trendekhez, igazodom a Google keresőmotorjához, a közösségi médiafelületek algoritmusaihoz és ahhoz a trendhez, hogy az információ szabadon elérhető bárki számára gyakorlatilag bármikor, ingyen.


Összefoglalás:

  1. Mérd fel a helyi piacot!
  2. Hasonlítsd össze az árakat!
  3. Olvasd el a vendégértékeléseket!
  4. A desztináció erősségeinek, gyengeségeinek, lehetőségeinek és veszélyeinek felmérése (SWOT analízis)
  5. Tervezd meg azt egyediséget, ami megkülönböztet a versenytársaktól (USP), vagyis, hogy miben lesz egyedi a vendégházad a konkurenciához képest!

Minden szolgáltatásom annak a (leendő) szálláshely tulajdonosnak szól, aki nyitott az újdonságokra, szeret tanulni és szeret első lenni. Kész elhagyni a kitaposott utat annak érdekében, hogy megalkossa a sajátját. A legnagyobb vágyam, hogy egy napon a turizmusban annyira alapvető érték legyen a vendégszeretet, hogy ez alapozzon meg minden vállalkozói döntést is. Küldetésem, hogy megmutassam, hogy milyen hatalmas erő rejlik az ember, és környezete kölcsönhatásában. Gyetvai Éva vagyok, lakberendező, idegenforgalmi közgazdász, vállalkozásfejlesztő- szálláshelyfejlesztő, a Gyetvai Design megálmodója. Tudj meg még többet a TUDATOS SZÁLLÁSHELYFEJLESZTÉS – lakberendezésről, online marketingről és fenntartható turizmusról vidéki szálláshely- tulajdonosoknak című szakmai e-bookomból.